4. feb. 2010

Torsdag: "Pell deg ut av løypa!" - Moralpolitiet i marka står ikke tilbake for mørkemennene på Grønland

Ingenting gjør A så forarget som å bli tilsnakket i løypa fordi hun ikke har ski og fordi hun må støtte seg til en sparkstøtting.  To dager på rad har hun fått påpakning av ihuga skiløpere som slenger en kommentar idet de raser forbi om hvor ille det er at hun går til fots i løypa.  De stopper ikke for å ta en dialog.  Kroppspråket forteller at de egentlig ikke synes det er noe å ha en dialog om;  det er jo så opplagt at en ikke bør befinne seg i en skiløype uten ski på beina.  At det kanskje er en grunn til dette er ikke en del av problemstillingen. 
As forargelse er forståelig.  Med hvilken rett forsøker disse selvoppnevnte Skiløypens Voktere å jage henne vekk?  Hva innbiller de seg?  Jeg har selv opplevet skrå blikk og hoderysting når vi går sammen i løypa;  det tar seg dårlig ut at voksne folk går så sakte på ski som det A gjør.  Når dette skjer merker jeg at jeg har kort lunte. 
Koblingen til moralpolitiet på Grønland er nærliggende.  Egentlig er det liten forskjell på gode nordmenn som med velmenende spydige kommentarer forsøker å jage rehabiliterende slagpasienter ut av skiløypene og mørkemenn på østkanten som slenger kommentarer etter lettkledde kvinner.  Den eneste forskjellen er at det er lettere å forstå moralistiske skiløpere fordi man går på ski selv.
Kanskje en journalist og en fotograf burde ta seg en tur til fots i en av markas skiløyper og klokke hvor mange forargede slengbemerkninger de må tåle i løpet av en time.  Det ville være en fin oppfølging til dekningen av moralpolitiet andre steder i byen.
Det som er spesielt ille tenker jeg, er ikke først og fremst at disse menneskene antagelig ikke engang har tenkt muligheten av at noen er slagrammet.  Det som er spesielt ille er at de ikke tør å stoppe opp og snakke med A.  Nei, de raser forbi og slenger av seg en sur kommentar som det for henne ikke er mulig å svare på før de er utenfor rekkevidde.  Feigheten og den manglende empatien står ikke tilbake for andre fundamentalistiske grupper det kanskje ikke føles naturlig å sammenlikne seg med. 

1 kommentar:

  1. Herlig å lese, og lett å se for seg :) Jeg tusla til fots i høyre spor med to akebrett, J (3) og J(1,5) på ski (i den alderen er de ikke dødsgode), retning akebakken v/barnehagen. Venstre spor ledig, men vi ble nærmest pløyd gjennom av en dust som sannsyngligvis ville grisetakla A med et bistert grin om munnen. Det snør ikke spor, men det regner duster :) Ta med Dix neste gang, løs!

    SvarSlett

Denne bloggen er anonym. Vennligst ikke bruk As eller andres for eller etternavn av hensyn til personvern.

Bloggarkiv

Etiketter (ikke alle innlegg er tagget)

Følgere