Vi har slike samtaler nesten hver kveld før vi sovner. Det deilige er at samtalene handler stadig mindre om slaget og stadig mer om fremtiden, om ting vi gleder oss til, og ting vi reflekterer over.
"På mange måter føler jeg at slaget har vært en gave," sa A i går.
Mon det. Jeg er ikke så sikker. Jeg sliter nesten mer enn A med å akseptere vårt "nye" liv med gåstoler og støtting og en ny omsorgsrolle for meg som jeg egentlig aldri trodde jeg skulle ende opp i, men som jeg faktisk ikke misliker.
I går var vi på besøk hos venner i Halden. Det var ett år siden sist vi besøkte dem. Ett år til så har vi et årlig rituale.
"Føler du at A har blitt noe bedre?" spurte jeg vertinnen, vel vitende om at folk som ikke har sett A på lenge ser forandringene tydeligere enn jeg selv kan gjøre det.
"Ja," sa E. "Hun er mer lik seg selv. Ikke så oppslukt av sykdommen. Hun kan snakke om andre ting, og du merker at hun har fått tilbake noe av sitt gamle samfunnsengasjement. Hun virker gladere på en måte. Dessuten virker hun litt støere selv om balansen enda er dårlig."
Også jentene er i ferd med å ta tilbake moren sin. Den yngste (12) har såvidt begynt å prøvesitte mammas fang, og sinnet over mors sykdom har begynt å gi slipp. H (16) støtter moren uten å mukke. Nå til høsten begynner begge på ny skole. Det er store endringer i deres liv, men de har vist at de tåler en trøkk. Dessuten har vi nå hatt ferie i snart seks uker. Den har vi tilbrakt sammen på hytta uten særlige utflukter. Det har vært viktig å bare være sammen. Finne roen. Kjenne skuldrene som senker seg og tankene som flyr avgårde. Nå begynner vi å merke rastløsheten, forventningene til et nytt skoleår.